Brug videoer til undervisningen og engager på en ny måde

tiden er en vigtig faktor

Video kan bruges til mange former for undervisning, lige fra en brugervejledning til faktiske kurser, der kan omhandle stort set alt.

Er du god til at producere videoer, så ved du jo nøjagtig hvordan du skal bære dig ad. Men det at undervise andre er ikke så ligetil endda. Der er forskellige aspekter du skal tage hensyn til når du underviser andre, så som hvad deres niveau er, hvad det er de har problemer med, og hvem de er som personer.

Den allerbedste undervisningsmetode er via eksempler, og ikke kun almene eksempler, men gode og solide eksempler. Du skal være i stand til at formulere dig klart og tydeligt, og lære af dine fejl, så du støt og sikkert kan forbedre de videoer du fremstiller til dit publikum.

Hold dig til sagen og gør det kortfattet.
Hvorvidt det er nødvendigt at være tilstede på videoen afhænger helt af dit publikum. Nogle synes det er distraherende hvis underviseren kan ses, mens andre godt kan lide dette menneskelige aspekt ved en undervisningsvideo.

Men frem for alt skal du være kortfattet og tydelig. Undersøgelser viser nemlig, at de fleste, der benytter sig af undervisningsvideoer foretrækker, at de er korte og holder sig til sagen. Derfor bør du nok undgå lange, vævende forklaringer.

Derudover er det også vigtigt, at videoens introduktion – dette kan være en kortfattet tekst der introducerer videoen før seeren går i gang med selve videoen – indeholder en kort oversigt over hvilke programmer der er brugt i videoen, så seeren ikke spilder sin tid på at se en video, der bruger software han/hun ikke har.

Det er også en god ide at definere hvilket niveau videoen er på, så for eksempel nybegyndere ikke vælger en video, der er beregnet til øvede brugere. Det sparer dit publikum tid og frustrationer, og gør det nemmere for dem at navigere rundt iblandt dine videolektioner for at finde den de kan få mest gavn af.

Længden af videoen betyder meget.
Flere video-undervisere har udtalt, at det deres publikum bedst kan lide, er korte videoer. Med andre ord, så kan det bedre betale sig at lave små, korte indslag, hvor forskellige problemer bliver belyst individuelt, end at lave en video på 45 minutter, som indeholder materiale, som er irrelevant for nogle, og forvirrende for andre.

Samtidig giver det også dig muligheden for at opdatere forskellige segmenter af videoerne uafhængigt af hinanden, fordi du ikke skal fjerne hele videoen og starte forfra.

Redigering er vigtigt.
Hvad enten du vælger at redigere on-the-fly, som det hedder på engelsk, det vil sige løbende, eller venter til du har alt det video materiale du har brug for, så bør du redigere godt og grundigt i det.

Klip fejl ud, fjern perioder med inaktivitet, eller lav en ny optagelse af noget der ikke er så klart som det burde være. Det er fordelen ved video, frem for at stå foran en klasse, der skal undervises. Du kan rette fejlene hen ad vejen før du publicerer videoen, så den bliver så forståelig som muligt.

Har du allerede nogle længere videoer, som du ikke har tid til at genindspille eller redigere, kan du benyttet dig af kapitler, ligesom man ser det på DVD i dag. Så kan seeren skippe hen over de kapitler de ikke har brug for, for at se det de er ude efter.

Har du læst : Hvor finder jeg min musik?

Kvalitet er nøglen til gode undervisningsvideoer. Når du vælger at belyse et område, så sørg for at få det hele med, og vis i stedet for at fortælle.
Er det et program du underviser i, så vis skridt for skridt hvordan man gør, i stedet for at give en overordnet vejledning. Er det noget der tager længere tid, så skær det ud i små bidder.

Gør det også muligt for dine seere at kommentere på videoen når de har set den, så du kan finde ud af hvad der virker og hvad ikke.
Det er en god måde at lære dit publikum at kende på, og give dem hvad de gerne vil have, i stedet for at give dem hvad du tror de vil have.

Ekstra tilbehør. Ydermere kan du give dine seere en ekstra bonus ved at give dem adgang til for eksempel en e-bog, links eller pdf’er, der supplerer videoen. Nogle mennesker lærer bedre hvis de har det hele på skrift, samtidig med at de kan se hvordan de skal gøre tingene.

Dit publikum vil sikkert værdsætte at kunne slå noget op, selv hvis de ikke lige er på nettet, så de lige kan læse op på de lektioner de har gennemgået.

Sidst, men ikke mindst, er det af stor gavn hvis den der indtaler videoen også føler for det, og er begejstret for at videregive sin viden. Brug eksperten, og ikke nødvendigvis en anden person der gør sig godt på film, men ikke kender materialet.

Brug alle videomediets fordele til at lære fra dig

Video kan bruges i mange formater, og kan, med de rigtige virkemidler, bruges til alt lige fra at gennemgå en brugervejledning til længerevarende kurser som eksempelvis Golearn gør. 

Hvis du ved alt om, hvordan man producerer en god video, ved du uden tvivl også hvordan du skal fremstille dit materiale, men det er en kunstart at skabe engagerende videoer, der holder seeren fokuseret, motiveret og ikke mindst interesseret i undervisningen hele vejen igennem videoens længde. 

Nogle af de vigtigste aspekter du skal holde for øje fra start til slut er: 

  • Hvem er din målgruppe?
  • Hvilket niveau af viden har din målgruppen i forvejen?
  • Hvilke generelle problemer behandler din video?

Disse spørgsmål kan med stor fordel beskrives i en kort tekst, som seeren præsenteres for inden de begynder at bruge tid på din undervisning. 

Når du har besvaret disse spørgsmål er der ikke mindst 3 guidelines du altid kan benytte, når du producerer undervisningsvideoer:

  1. Eksempler er altafgørende for din succesrate

Når du skal lære andre noget gennem en video, er det vigtigt, at du husker, at fremstille dine pointer i reelle og konkrete eksempler.
Det giver seeren en måde at identifisere og måske endda løse et problem, de kan relatere til. Det skaber helt automatisk en mere fokuseret interesse for seeren. Gør dig også klart, inden du starter din video, hvordan du vil fremstå i videoen. Vil du bare være en voiceover, der forklare grafik, billeder og eksempler, eller vil du selv fremstå, som underviser?

speak
  1. Planlæg din speak

Når du skal lære andre noget er det vigtigt, at du har gjort dig klart, hvad du skal lære fra dig. Ikke mindst hvad du vil sige, men i høj grad også, hvordan du skal sige det. 

Du skal huske på, at dit publikum ikke bare har mulighed for, at række en hånd i vejret og spørge hvad du mener, hvis du kommer med en indviklet formulering eller mumler lidt.

Det kan være en fordel at forberede et færdigt “manuskript”, som du lærer helt uden ad. Du må endelig ikke lyde som om du læser op, det er en sikker måde, at miste dine seeres interesse og engagement. 

Derimod, jo kortere, jo bedre. Undersøgelser viser, at når vi bruger online undervisning, går vi oftest efter de korte og mest præcise fremlæggelser af det vi søger at tilegne os viden om. 

En god måde at vise dine seere at du ved, hvor du vil hen er ved at starte med en kort oversigt, som det første i din video, også kaldet en agenda, så alle ved hvad de kan forvente af netop din video. 

  1. Lær af dine fejltagelser, og gør det anderledes næste gang

Skulle du være i den situation at du får feedback fra din målgruppe, skal du altid huske at lytte. Implementere forslag, der giver mening og tage konstruktiv kritik til efterretning. 

Husk på, at de som kommer med kommentarer på din undervisning faktisk, er dem du laver videoen for. 

Den helt store win win i denne situation er klart, at du udvikler dig og din målgruppe hjælper dig til at blive bedre og sikre dit materiale endnu mere succes i målgruppen. 

Efterredregieringens mange fordele
Som nævnt i punkt 2 har længden af din undervisningsvideo rigtig meget at sige. Både for at dine seere har mulighed for at overskue, hvad de skal til at se, hvad der gennemgås og hvor lang tid, de skal sætte af til at se din video. Men, som med så meget andet, så er der jo flere sider af denne sag.
Det er altså ikke kun en fordel for seeren, der er nemlig også meget store fordele for dig, som underviser, i at du deler dine videoer op i mindre afsnit. 

Den største fordel er klart, at hvis du skulle finde det nødvendigt, at opdatere dit materiale, er det kun kortere afsnit du skal genindspille og ikke fx 45 minutters undervisning. 

Derudover, skal du tænke på, at du sjældent vil opleve, at det er muligt at tage en “one-take” altså at du optager din undervisning fejlfrit i første forsøg. Derfor vil der også automatisk opstå et redigeringsarbejde, som i mange tilfælde er mere overskueligt for dig efter selve optagelserne.
Redigeringen kan blandt andet bestå i at fjerne længere og uvæsentlige pauser, talefejl og små skavanker, fx det kære: “øh” inden, under eller efter en sætning. Vi kender det alle sammen, men ved også, at det kan drive enhver til vanvid, hvis det bruges i overflod. 

Hvis du laver en video som kræver en længere forklaring, kan du benytte dig af klare opdelinger, som kapitler eller moduler, så seeren har mulighed for hurtigt at springe over det, som de ikke har brug for. 

Redigeringen er virkelig den helt store force, i forhold til undervisning over live streaming, for du har så mange muligheder for at tilføje det ekstra, der gør din undervisning til den mest relevante, interessante og motiverende.

Det ekstra  +  lidt til

Husk på at når du laver undervisningsvidoer har du stadig mulighed for at give dine seere lidt mere, også selv om du ikke er fysisk til stede, eller nogen sinde kommer i nærheden af de mennesker, som benytter din undervisning. 

Det er nemlig ikke kun efterredigeringen der har sine mange fordele, endnu en fordel er selve mediet, som du publicerer på, altså internettet, eller måske interne virksomhedsportaler.
For du har muligheden for også at give dine seere adgang til fx en E-bog, PDF’er og/eller links, som understøtter din undervisning og giver, de som skulle ønske det, muligheden for at læse op samtidig med at de lytter til dine vise ord, og får de måske lidt mere vanskelige pointer forklaret.
En del mennesker lære også bedre, når de kan læse i stedet for at lytte. 

Sidst, men ikke mindst  – et sidste successkabende råd

Det er ikke kun dine seere, der skal være motiveret fra start til slut, det er i høj grad også underviserens største fordel at have en god energi gennem hele undervisningen. 

Det kan være, at du slet ikke selv vil fremstå i videoen, men foretrækker at have en anden til at indtale speak. 

Vælg en der har en dybtliggende nysgerrighed og interesse for emnet. 

Husk på, at enhver kan tale om en ethvert emne, men kun den der selv har interessen kan vække interessen hos andre. 

Har du læst dem her ↓

jeg deler også viden ud på instgram ↓